SE2

ONDERZOEK

Alterego

Alleen een genie houdt orde, een dwaas kijkt door de chaos heen

Deze quote geeft een beetje een negatief beeld van chaos. Maar dat hoeft het helemaal niet altijd te zijn. Niet alles hoeft altijd ordelijk en netjes te zijn.

Hierna begon ik met proefjes die op zo’n manier waren gemaakt dat ik niet volledige controle had over hoe de proefjes eruit zouden komen. Het kleurgebruik vond ik wel interessant, maar ik vond dat het niet goed inspeelde op de inhoud.

CHAOS GRIEKSE MYTHOLOGIE

Volgens Griekse mythologie is chaos het gene waar de goden, de aarde en alle natuurlijke krachten uit zijn komen.

Chaos (Oudgrieks: xάος, leegte) is in de Griekse mythologie het Niets waaruit de eerste goden ontstonden. Chaos is volgens sommige bronnen vrouwelijk, maar wordt meestal als onzijdig aangeduid. Chaos wordt wel voorgesteld als een bodemloze leegte waar alles eindeloos valt; niet naar beneden, want er is geen enkele oriëntatie mogelijk, maar alle kanten op. Uit deze uitgestrekte malende wanorde ontstond orde in de vorm van NachtDuisternisAantrekkingskrachtOnderwereld en Aarde. Aarde maakte vanuit haar oorsprong Bergen, Zee en Hemel. Nacht en Duisternis maakten samen Ether en Dag.

Wat dit zou kunnen laten zien is dat er niks is zonder chaos. Dit is een interessant concept waar ik verder mee zou willen gaan.

Op school begon ik met proefjes met vetkrijt maar daar kon ik niet echt iets van maken:

Hierna ging ik verder met acrylverf. Het begon met een paar kleuren op papier gooien en kijken wat eruit zou komen. Toen kreeg ik een idee (met een beetje hulp van de achtergrond van de computer van mevr. Lokhorst (: ). Is het niet iets om een niet in te delen achtergrond te maken met kleuren en er dan overheen te gaan met bijv. verfstift. Op die manier kan je een soort van laten zien hoe je alles probeert in te delen, terwijl dat eigenlijk niet kan en ook niet hoeft.

Toen ik hierna het blaadje zag wat ik had gebruikt als ‘verfopvanger’ van het eerste blaadje, heb ik daar ook iets mee gedaan.

Dit is nu waar ik mee bezig ga zijn. Ik wil dit verder uitwerken en misschien op een groter papier maken met meer kleuren, want ik vind dit een interessant concept.

Het proefje hierboven vond ik best wel lijken op hoe Mondriaan zijn beroemde schilderijen schilderde. Voor hem ging het alleen niet om de orde maar om de essentie. Maar qua vormgeving lijkt het op zijn bekende schilderijen met alle hokjes.

Dit is wel een soort vorm die ik wil aanhouden. Het is in mijn proeven en eindwerk dan wel een stuk minder netjes, met overlappende lijnen en kleuren.

Mijn onderzoeksvraag is nu:

Men probeert alles in te delen in hokjes. Is dat eigenlijk wel mogelijk?

PROCESBESCHRIJVING

  1. Ik heb het thema ‘Alleen een genie houdt orde, een dwaas kijkt door de chaos heen‘ gekozen. Dit heb ik gedaan omdat ik het een interessant concept vind waar je ook goed over kan nadenken. Het hoeft namelijk niet altijd waar te zijn. Ik heb daardoor ook het gevoel dat ik er veel kanten mee opkan in mijn eigen idee en kuntwerk.
  2. Ik wil in mijn kunstwerk juist het tegenovergestelde van de quote laten zien. Ik wil laten zien dat chaos er is en dat je er vaak niet veel aan kan doen.

3a. Dit is lastig te bedenken.

3b. Een beeldend aspect dat in mijn kunstwerk van belang gaat zijn, is dat er duidelijk sprake moet zijn van hokjes, maar dat die overlappen en door elkaar heen lopen en in elkaar opgaan. Het is ook belangrijk dat er wel een aspect van orde in zit. Die moet vooral over de chaos heen zodat je de chaos nog steeds heel erg aanwezig is en dat die orde eigenlijk een soort overbodig lijkt, of dat het lijkt alsof het er niet hoort te zijn.

3c. Als materiaal wil ik acrylverf en misschien verfstift gebruiken op een canvas. Met verf kan je goed laagjes creëeren, wat best wel essentieel is in mijn kunstwerk. Ik wil het schilderen op canvas en dat is puur omdat het dan een stuk praktischer is om het op te hangen of neer te zetten. Schilderen op canvas is ook handiger dan op een groot stuk hout op papier.

Een leuk idee was om dit kunstwerk ruimtelijk te maken en zo kwam ik bij de kunstenaar Tomas Saraceno. Zijn werk heeft veel weg van wat ik wilde doen maar hij heeft een mooie manier van ruimtelijk werken. Met deze manier kon ik misschien mijn onderwerp van orde en chaos op een ruimtelijke manier verbeelden.

Ik heb geprobeert om dit enigzins na te maken in het klein als proefje.

Hierna ben ik tot de conclusie gekomen dat ik deze manier van werken niet echt een leuke of mooie manier vind. Ook wilde ik mijn onderwerp aanpassen omdat ik merkte dat ik een beetje vastzat en niet echt iets orgineels kon bedenken. Dus ben ik verder gegaan met proefjes.

Meer proefjes:

Met deze proefjes ben ik op een onderwerp gekomen wat nog voortkomt uit orde en chaos, maar dan vanuit een andere invalshoek. Inplaats van het indelen in hokjes terwijl dat niet kan wil ik gaan kijken naar de chaos die er duidelijk is maar die mensen proberen te negeren omdat die chaos heel erg confronterend is. Het beste voorbeeld daarvan is natuurlijk klimaatverandering. Iedereen weet dat het er is en dat het opgelost moet worden, maar toch gebeurt er niet veel omdat dat een grote impact zou hebben op dagelijks leven en de wereldeconomie.

Klimaatverandering is nu iets waarmee ik verder mee wil gaan. Het specifieke aspect van klimaatverandering waar ik me op ga focussen is het wereldbeeld als we niks doen. Het lijkt me ook interessant om een vergroot, dystopisch beeld te nemen van hoe de aarde eruit zou kunnen zien als we nu niks doen. Een beeld zoals bijvoorbeeld in de film WALL-E.

Digitale bronnen

https://edition.cnn.com/2023/03/14/politics/willow-project-oil-alaska-explained-climate/index.html

Dit is een artikel over een nieuw project genaamd the Willow Project. Het houdt in dat er in beschermde natuurgebieden in Alaska naar olie gaat worden geboord. Dit project is net goedgekeurt en zal hele grote gevolgen hebben voor de mensen en dieren die in de gebieden leven en het zal de aarde ook nog verder opwarmen. Het feit dat dit project nu nog is goedgekeurt terwijl er bewezen is dat het hele slechte gevolgen gaat hebben laat zien dat mensen het klimaat proberen te negeren en de economie voortrekken.

https://climate.nasa.gov/effects/

Dit is een artikel van NASA over effecten van klimaatverandering en waarom het opgelost moet worden.

ONDERZOEKSVRAAG

Na onderzoek en proefjes pas ik mijn onderzoeksvraag aan. Dit is nu de vraag:

Wat is het mogelijke wereldbeeld als er niks gedaan wordt aan klimaatverandering?

Eerst moest ik bedenken wat voor soort wereld het waarschijnlijkst is als er niks gebeurt aan klimaatverandering. Daarmee heb ik gekeken naar films die dit onderwerp gebruiken en wat het meest waarschijnlijk is volgens wetenschappers.

Mijn idee hierna is om een soort werk te maken waarin je een beetje een idee krijgt van dat wereldbeeld. Het eerste wat daarbij hoort is de kleur. Die kleur is ongeveer hetzelfde als in de wereld van WALL-E.

Dit effect heb ik ook geprobeerd met foto’s met gaas voor de camera. Eerst in het wit.

Daarna met diezelfde kleuren over het gaas heen.